Het VCA certificaat – wat houdt het in?

Electrician repairing circuit breakers in industrial electric panel.

Het VCA certificaat staat bekend als het Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers certificaat. Dit certificaat is opgesteld uit het principe dat medewerkers veilig en gezond te werk kunnen gaan. Ook kan het certificaat gezien worden als een lijst aandachtspunten of werkmethodes die men kan hanteren voor bovenstaande doeleinden. Een aantal risicovolle werkomstandigheden waar werknemers geacht worden een VCA te hebben zijn de volgende: bouwbedrijven, bedrijven waar wordt gehandeld met chemische stoffen, elektrotechnische bedrijven of bedrijven waar procesbesturing is (Bron: Invistra).

Waarom zou je een VCA certificaat moeten halen?

Naast dat een VCA certificaat belangrijk is voor je werk veiligheid en je gezondheid is het ook voor een andere reden handig om een VCA certificaat te hebben. Veel werkgevers zijn tegenwoordig namelijk meer geneigd om werknemers aan te nemen die VCA gecertificeerd zijn. Dit komt, omdat deze werknemers bewust zijn van de gevaren tijdens het werk. Een VCA certificaat vergroot daarom je kansen bij toekomstige werkgevers als je op zoek bent naar een baan in bijvoorbeeld de bouw of in een fabriek.

Wat voor soorten VCA’s zijn er?

Momenteel zijn er drie soorten VCA certificaten te behalen: het basis VCA, het vol VCA en het Vil-VCU. Ieder certificaat is gefocused op de veiligheid en gezondheid in andere omstandigheden. Het basis VCA kijk namelijk naar de risico’s voor reguliere werknemers en is daarom ook alleen voor reguliere werknemers geschikt. Het vol VCA kijkt echter niet alleen naar risico’s voor jezelf, maar ook voor andere. Daarom wordt dit VCA vaak gehaald door leidinggevende, of door werknemers met ambitie die graag promotie willen of op een functie hoger solliciteren. Het Vil-VCU is voor intercedenten of leidinggevenden die vanuit een uitzendbureau werken. Deze staan niet in direct contact met de risico omstandigheden, maar heeft hier wel kennis over nodig voor zijn/haar werknemers.

Je VCA halen?

In principe kan je bijna overal in Nederland je VCA halen. Via Invistra.nl vindt je een VCA cursus dicht bij jou in de buurt, bijvoorbeeld VCA Rotterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *