Sollicitatiegesprek

Voorbereiden op het interview

Oefen sollicitatiegesprekken met vrienden. Tips in dit verband zijn het handhaven van een goede houding, het kijken naar de persoon in de ogen, het geven van een stevige handdruk en niet je handen op je schoot vouwen indien mogelijk.

Een dag voor het interview

Reis naar waar je naartoe gaat (in het echte leven of online) en neem voldoende tijd in, inclusief het zoeken naar een parkeerplaats of treinvertragingen. Kies geschikte kleding om te dragen – geschikt voor de positie en geen vrijetijdskleding, vooral als je naar een uitzendbureau voor hoger opgeleiden gaat. Zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn! Vergeet niet de naam van de persoon die je zal interviewen. Wanneer je deze dingen niet doet komt dat onprofessioneel over.

Interviewvragen

Bereid je goed voor op een breed scala aan vragen. Je moet een duidelijk antwoord hebben op alle standaard vragen. Er zijn tal van boeken en websites met voorbeelden van deze vragen. Word actief betrokken bij het interview. Vooraf moet je ook nadenken over welke vragen je jezelf wilt stellen. Let op en breng deze naar het interview met je mee – dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in het gesprek en hebt nagedacht over het bedrijf. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf: bijvoorbeeld de grootte, belangrijke aankomende data/evenementen.

Hoe moet ik mezelf presenteren?

Zorg ervoor dat je jezelf als het ware verkoopt, maar ga niet over de top. Blijf kalm, vriendelijk en objectief in alle situaties. Als het belangrijk voor je is, spreek dan uit wanneer dat nodig is, maar niet te vaak! Luister aandachtig naar de persoon die ke interviewt en beantwoord vragen op een gerichte, beknopte manier.

Salarisonderhandelingen

Salarisonderhandelingen kunnen vaak een moeilijke en onbekende situatie blijken te zijn. Bereid je hiervoor voor en zet je salarisverwachtingen op een hoger pitje dan wat je werkelijk wilt. Als u niet precies weet waar je aan toe bent met betrekking tot het salaris, vraag dan de bijbehorende beroepsvereniging om salarisrichtlijnen.

Bron: Premium Profiles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *